26 Eylül 2011 Pazartesi

Jakolarda Yaş ve Cinsiyet

JAKOLARDA YAŞ VE CİNSİYET AYRIMI
Gri papağanın yaşını nasıl anlayabilirim?
Gri papağanların gözleri yavru iken tamamıyla siyah iken yaşlarının ilerlemesiyle irislerinin etrafı renk olarak açılır ve 3 yaşının ardından tamamıyla sarı renge kavuşur. Bu yaştan sonra bir gri papağanın yaşını belirlemek neredeyse imkânsızdır zira 3 yaşındaki bir gri papağan ile 30 yaşındaki bir gri papağanın görüntüsü hemen hemen aynıdır. Yine yaşı 3 ün altında olan Kongo jako kuyruk tüyünde uç kısımlarına doğru siyah lekeler bulunur. Ayakların da yavru ve genç kuşlarda koyu renk de yumuşaktır. Büyükler de ise ayaklarında pudralanmış gibi beyazlıklar görülür.

Yukarıda soldan sağa olmak üzere birkaç aylık, 1 yaşında. 2 yaşında ve 3 yaş ve üstü bir papağanın göz rengi gösterilmiştir.
Gri papağanımın değişik yerlerinde kırmızı tüyler var?
Bazı gri papağanlarda bu durum görülmektedir. Hatta neredeyse tamamı kırmızı olanlara rastlanmaktadır. Bu durum genlerden kaynaklanmaktadır ve artık çok sıra dışı olmaktan çıkmıştır.

Gri papağanımın cinsiyetini nedir?
Bazı dış emarelerden tahminler yapılabilse de %100 doğru sonuç için DNA testi veya endoskopi gerekmektedir. Ülkemizde henüz yapılamayan DNA testi için birkaç adet göğüs tüyünün veya 2-3 adet kanat tüyünün posta yoluyla yurtdışına gönderilmesi gerekmektedir. Testin toplam maliyeti yaklaşık 40-50 Avro civarındadır. Maliyetin yüksek olması sebebiyle yetiştirmeyi düşünmeyen papağan severler için cinsiyet tahlili fuzuli bir harcama olarak görülebilir.
Endoskopi papağanın cinsiyetinin yanı sıra yaş ve üreme bilgilerini (yaş, kısırlık, yumurtlama sayısı vb.) de sağladığından daha avantajlıdır. Ancak ülkemizde bu konuda uzman veteriner hekimlerinin bulunmayışı bu yöntemin kullanımını imkânsız hale getirmektedir. Dış emarelerle cinsiyet tahmini aşağıdaki şekilde yapılmaktadır.
Dişi jakoların özellikle 4-5 cm. kadar olan kuyruk tüylerinin uç kısmında çok dikkatli bakıldığında fark edilebilen gümüşi bir renk vardır oysa erkek jakoların kuyrukları tamamen kırmızıdır.

Yukarıda DNA testi ile dişi olduğu tespit edilen bir jakonun kuyruk tüyleri görülmektedir.

Erkeklerde yanakta bulunan renkli kavuniçi kısım daha parlaktır, ayrıca dişilerin kanatlarında siyah bir bant bulunmaktadır.


alıntıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder